Filtrovaná káva

Nejznámější formou přípravy filtrovné kávy je jednoznačně CHEMEX, který následuje Kalita Wave, Dripper V60 anebo, jako v našem případě V60 Drip Decanter. Všechny tyto výrobky fungují v podstatě stejně: do papírového filtru se nasype mletá káva, která se zalívá horkou vodou a do nádoby pod filtrem překapává filtrovaná káva.

Základní informace:

Množství kávy: 6-7 gramů na 100 ml. (poměr kávy-vody je 1:15)

Hrubost kávy: středně hrubá (jemnější = delší čas, hrubší = kratší čas)

Teplota vody: asi 92 ℃

Délka přípravy: 2 – 3 min. (Chemex) / 1: 30-2: 30 min. (V60 / Kalita Wave)

IMG_0276

 

PRVNÍ KROK

Připravíme si čerstvou kávu v poměru káva-voda 1:15, tedy mezi 6-7 g na 100 ml vody. V našem případě 14 g kávy na 200 ml vody, kterou v mlýnku středně hrubě nameleme.

IMG_0283

DRUHÝ KROK

Stejně jako u všech metod kde pracujeme s papírovými filtry, filtr před použitím propláchneme horkou vodou, aby se zbavil papírové chuti.

IMG_0284 IMG_0286

TŘETÍ KROK

Do propláchnutého filtru a zahřáté nádoby nasypeme požadované množství středně hrubě namleté kávy (jemnější = delší čas, hrubší = kratší čas).

IMG_0290

ČTVRTÝ KROK

S prvním nálevem kávu zvlhčíme. K tomu použijeme asi dvakrát tolik vody oproti tomu, na jaké množství máme připravenou kávu.

V tuto chvíli nám káva začne „vykvétat“. Tento stav by měl trvat přibližně 30 vteřin.

IMG_0291IMG_0294

PÁTÝ KROK

Co se týče zalévání kávy, dává druhý nálev hodně prostoru pro kreativitu. Nejčastější je ale konstantní kruhový pohyb. Alternativou je opakovaně přecházet z velkých na malé kruhové pohyby a zase zpátky. Tímto způsobem přelíváme kávu celým požadovaným množstvím vody až po okraj filtru.

IMG_0295

ŠESTÝ KROK

Všechna voda by měla projít filtrem po 3-4 min. u CHEMEXu nebo po 2-3 min. u Dripperu V60.

IMG_0296

Videa s jednotlivými přípravami naleznete pod následujícími odkazy:

V60: https://www.youtube.com/watch?v=sM3cB0i6ZZU

Kalita Wave: https://www.youtube.com/watch?v=EyknoezUCNg

CHEMEX: https://www.youtube.com/watch?v=JrcH-4wHK9w