AeroPress

AeroPress má v porovnání s ostatními způsoby přípravy kávy sice krátkou, ale o to zajímavější historii. Alan Adler, vynálezce AeroPressu, elektroinženýr a přednášející na Stanford University, nebyl spokojen s existujícími metodami pro přípravu kávy, a tak si před téměř 10 lety vymyslel vlastní způsob. AeroPress si lidé velice rychle oblíbili a stále získává další fanoušky, kteří každoročně v mnoha zemích po celém světě soutěží o mistra této kávové disciplíny. V současné době se v Kalifornii ročně vyrobí kolem 500.000 kusů.

Základní informace:

Množství kávy: 17 gramů (s možnou odchylkou 2-3 gramů)

Hrubost kávy: středně hrubá

Objem vody: 250 ml

Teplota vody: 92-96°C

Délka přípravy: 1:30 min. (30 s zalévání, 30 s extrahování kávy, 30 s stlačování)

IMG_0226

 

PRVNÍ KROK

Připravíme si 17 gramů čerstvé kávy, kterou v mlýnku středně hrubě nameleme.
IMG_0231 IMG_0233

DRUHÝ KROK

Papírový filtr vložíme do sítka a propláchneme horkou vodou, aby se zbavil své papírové chuti.

IMG_0235 IMG_0236

TŘETÍ KROK

AeroPress propláchneme horkou vodou, aby se nám jeho tělo prohřálo a poté nasypeme       15-17 gramů čerstvé, středně hrubě namleté kávy.

IMG_0242IMG_0245

 ČTVRTÝ KROK

Vsypanou kávu zalijeme vodou o teplotě 92-96°C až po okraj AeroPressu a důkladně zamícháme. Po té by měla káva po dobu 30 vteřin extrahovat. Celý proces, tedy zalévání a extrahování kávy by měl trvat jednu minutu.

IMG_0254IMG_0256 IMG_0258

PÁTÝ KROK

Našroubujeme sítko s propláchnutým filtrem na vrchní stranu válce a dobře jej utáhneme.

IMG_0261 IMG_0262

ŠESTÝ KROK

AeroPress přetočíme sítkem dolů na dostatečně velký hrnek.

IMG_0263

SEDMÝ KROK

Do doby než se ozve syčivý zvuk přetlačujeme kávu z AeroPressu do hrnku. Tento proces by měl trvat 30 vteřin.

IMG_0264 IMG_0265 IMG_0266 

OSMÝ KROK

ENJOY!

IMG_0272

Chcete se dozvědět víc? Tak koukněte na: