Pražírny

CRAFT COFFEE CREW
V německém Mannheimu mu chyběla dobrá káva. Tak se Christopher Schulz (zakladatel a pražič Craft Coffee) rozhodl, dát ji i svému městu. S tvrdou prací a neustálým učením, pražením a ochutnáváním, se mu podařilo vybudovat svou vlastní pražírnu.craft coffeePracoval jsi někdy předtím v kávovém prostředí? Co tě vedlo k otevření pražírny?  
Všechno to začalo, když jsem ochutnal šálek světle pražené kávy. Bylo to asi čtyři roky zpátky v nedalekém Heidelbergu, v jedné hipsterské kavárně. Ta chuť byla fantastická! Před touto zkušeností mi káva moc nechutnala- hořká a spálená chuť. Tak jsem začal experimentovat s přípravou espressa a filtrované kávy, ale v mém okolí jsem za nic nemohl najít světle praženou, kvalitní kávu. Tak jsem se rozhodl začít s pražením na domácí pražičce a svou rodinu a přátele jsem nutil kávu ochutnávat. Nejprve se mi všichni vysmáli, ale později už jim začala chutnat. Tak jsem se rozhodl jít o krok dál a začal pražit na „skutečné“ pražičce. Dnes pražím v nedaleké pražírně na Coffeetool a spustil jsem svou pop-up kavárnu. craft coffee 2Jak ses ke kávě dostal?
Když se ještě chodil na univerzitu, tak jsem nejprve pracoval v baru. Po tom co mě začala víc a víc zajímat káva, přesunul jsem se do pražírny a kavárny, ale tmavě pražená káva prostě nebyla můj vkus. Naučil jsem se správně dělat espresso a šlehat mléko, a šel dál. Hodně o kávě čtu a snažím se, jak svou práci baristy, tak i pražiče posouvat dál.craft coffee 3 

Kde získáváš zelená zrna?

Právě teď mám možnost koupit zelenou kávu od Amarella (Indie). Jinak El Salvador je od Fincas Finest a Rwanda a Brazílie je od Rehm. Do budoucna chci kávu odebírat od Nordic Approach a Trabocca, nebo přímo od farmářů.

craft coffee 4 

Jak dlouho kávu pražíš?

To samozřejmě záleží na konkrétní zelené kávě. Rwanda se praží  cca. 10:30 min. a El Salvador potřebuje kolem 11:50.

 craft coffee 1

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Chystám se otevřít vlastní pražírnu. A to až skončí stavební práce v prostoru bývalého řeznictví. Dalším krokem bude vytvořit stálou kavárnu v Mannheimu. A v listopadu se chci zúčastnit na německého brewers cupu a cup tasters championship. Už brzy se už začnu na soutěž připravovat.


NEUES SCHWARZ Kaffeerösterei

 Dva roky zpátky se bratři Benedikt Heitmann a Johannes Heitmann rozhodli spojit své zkušenosti (Benedikt coby pražič a Johannes jakožto ekonom a účetní), postavit se na vlastní nohy a dělat to co je baví – pražit skvělou kávu a nabízet ji hostům ve vlastní kavárně. Vrátili se do rodného Dormundu a svůj sen uvedli ve skutečnost.

neues schwarz 1

Pracovali jste někdy předtím v kávovém prostředí? Co vás vedlo k otevření pražírny?

Benedikt pracoval dva roky jako pražič v Machhörndl Kaffee, která sídlí v Norimberku. Práce ho hrozně bavila a tak se rozhodl v Dortmundu založit vlastní pražírnu kávy.

neues schwarz 3

Kde získáváte zelená zrna?

Kávu získáváme od různých dodavatelů v rámci Evropy. Například od Trabocca, Mercanta a Café Imports.

neues schwarz 2

Jak dlouho pražíte kávu?

Pražení závisí zejména na druhu kávy a k jakému účelu chceme kávu pražit. Na filtr kávu pražíme asi 10 až 13 minut, na espresso pražíme mezi 13 a 15 minutami

IMGP6819_verkleinert

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Naším cílem je zvýšit přímý dovoz a začít těsněji spolupracovat s farmáři. Nejprve se chceme zaměřit na země Střední Ameriky. Johannes tam žil několik let, tak doufáme, že zužitkujeme jeho znalosti tamního prostředí.

 


white label coffee

Když jsme pátrali jakou další pražírnou rozšířit naši nabídku, padly nám do oka krásné balíčky od amsterdamské pražírny White label coffee. První věc, která vás na jejich balení zaujme je zavírání. Čerstvost zrn uvnitř totiž zachovávají barevné kancelářské sponky. Nenechali jsme se zmást a ochutnali. Po pár šálcích bylo jasno. To musíme mít!

white label street

Pracovali jste někdy předtím v kávovém prostředí? Co vás vedlo k otevření pražírny?

Já (Elmer) a Francesco jsme pracovali v různých kavárnách a pražírnách. Získávali jsme zkušenosti a pracovali na vlastním stylu pražení, tak abychom z každého zeleného zrna dostali to nejlepší. Později se ukázalo, že nejlepší způsob jak toho dosáhnout bude otevřít si vlastní pražírnu.

white label pack

Kde získáváte zelená zrna?

Máme různé dodavatele, kteří nás zásobují zelenou kávou. Dáváme přednost práci s transparentními obchodníky. Dodavatelem naší Rwanda Coko je This Side Up a je v tomto směru jedním z našich nejoblíbenějších importérů. Měli jsme také možnost s nimi jet přímo k farmáři do Rwandy. Nakupujeme také přímo od brazilského farmáře Bruna Souzi, který pěstuje opravdu speciální druh brazilské kávy a už mnohokrát navštívil naši pražírnu. Stal se naším dobrým přítelem a my doufáme, že ho brzy navštívíme v Brazílii. Také nakupujeme od Trabocca, což je obchodník z Amsterdamu, který se specializuje na kávy v Etiopii a Café Imports, to je zase americký obchodník s kanceláří ve Velké Británii a má úžasné kávy.

white label bags

Jak dlouho pražíte kávu?

Obecně se čas pražení pohybuje mezi 11-13 min. Záleží na druhu zrna a typu pražení, tedy jestli je káva určená na filtr nebo espresso.

white label roasting

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

V současné době plánujeme koupit větší pražičku, abychom mohli v příštích letech zvýšit naši produkci. Dalším cílem je také rozšířit naše velkoobchodních partnerství, protože chceme představit náš přístup ke kávě daleko širšímu publiku. A až se rozroste naše pražírna, tak možná otevřeme jednu nebo další dvě pobočky kaváren White label coffee.

white label team


ERNST KAFFEERÖSTER

 Výběrová káva už dávno není jenom předností Berlína a Londýna. Mikropražírny rostou jako houby po dešti, napříč celou Evropou. Jednu takovou jsme objevili ve čtvrtém největším městě Německa, v Kolíně nad Rýnem. Na jihu města, v Bonner Straße, otevřela Maren Ernst svou kavárnu a pražírnu kávy ERNST Kaffeeröster.

ernst kaffee

Pracovala jste někdy předtím v kávovém prostředí? Co vás vedlo k otevření pražírny?

Ano, pracovala jsem v oblasti prodeje a marketingu pro jednu velkou kávovou společnost. Hodně jsem cestovala a hledala v kávě nové trendy. Pak jsem objevila scénu tzv. třetí vlny, bylo to hodně inspirativní… A tak jsem se rozhodla to risknout a založila jsem vlastní pražírnu.

ernst kaffee 3

Kde získáváte zelená zrna?

Zelenou kávu získáváme od odborníků – importérů, kteří se specializují na koupi kávy přímo od vybraných farmářů. Zpracováváme pouze kávy, jejichž původ známe. Jde nám o férový a spravedlivý obchod, na jehož konci jsou spokojeny obě strany. Tuto naši ideu naplňují importéři Trabocca, Mercanta a Café Imports, od kterých zelenou kávu odebíráme.

ernst kaffee 1

Jak dlouho pražíte kávu?

U kávy na filtr je to 11-13 minut, u espressa 14-16 minut. Máme pražičku Dietrich, která pojme 5 kg zelené kávy. Pražíme menší množství a s každou novou sklizní naši nabídku obměňujeme.

ernst kaffee 2

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Učit se, neustále se zlepšovat a šířit dál povědomí o výběrové kávě.

 

Za přiložené fotografie patří dík Maren Ernst a fotografovi Robertu Maschke.